NÖT:s skördefest 11.9.23
I år hade NÖT sin traditionella skördefest i Kållby samlingshus. I en till skördefest dukad festsal samlades ca 70 NÖTare. Vi fick bekanta oss med kvällens utställare och ta del av smakprov på chili, must, tomater och rotfrukter. Därtill fanns smakprov på vad man kan göra av höstens skörd, bl.a. marmelad, olika sylter och t.o.m. vin.
Yvonne Björkholm från Pensala, Yvonnes chilli delights, var
en av utställarna. Hon hade med sig olika chili, tomater och paprika. Chili
fanns i olika färger och former och även tomaterna fanns i olika färgskalor. Yvonne
har sin odling i Pensala där hon också har en liten gårdsbutik, där hon säljer
sina produkter, bl.a. Djävulssylt i 4 olika styrkor. Yvonne har ca 100 olika
chiliarter och ca 400 olika tomatsorter. Frön till sina plantor får hon från
hela världen av andra chiliodlare, bl.a. från Indonesien, Brasilien, Maleisia
och många fler. Yvonne tipsade om att chilin är svagast vid spetsen och blir
starkare närmare fröna. ”Branden” i munnen när man ätit chili kan släckas med
joghurt, knäckebröd och även socker lär hjälpa.
Liselunds musteri från Soklot gav smakprov på sina olika mustsorter, äppelmust med rabarber, äppelmust med jordgubbar och vanlig äppelmust var några av deras sortiment. Musterna innehåller inga tillsatsämnen utan pastöriseras till 82 grader vilket garanterar en hållbarhet på ca. 1 år. De har även börjat tillverka äppelcider, som inte innehåller tillsatt socker. Iscider står också på deras tillverkingslista. Iscider kan endast tillverkas här opp i norr då den skall frysa utomhus. Av 1000 l must blir det ca 200 l iscider. Liselunds har också en gårdsbutik där man får köpa deras produkter.
Så fanns även ett bord med smakprov på olika tomatsorter, grönsaker och rotfrukter, bl.a. morötter i flera olika färger. Och så sedvanlig tävling förstås. Denna gång skulle deltagarna identifiera 14 olika frösorter från spannmål och andra grödor. Alla var sådana som kan odlas hos oss. Vinnaren fick välja en produkt från utställningsbordet.
Kvällen var mycket uppskattad. Det är alltid intressant och givande för oss odlarvänner att i trevligt sällskap få se och smaka på mera ovanliga produkter. Det ger oss inspiration att prova på något nytt inför kommande säsonger.
text och foto: Ann-Britt Påvall
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar