tisdag 12 december 2023

Julfest 2023


En stämningsfull nöt-julfest med livemusik, god mat och trevligt program hölls 11.12-23 med ca 50 deltagare. Festen gick av stapeln vid allaktivitetshuset Loffens i Bennäs. Julbordet med utsökt goda rätter samt serveringen, sköttes av Uffes Mat och Café. Dennis Rönngård stod för stämningsfull livemusik och ledde allsången. 
Festen började som sig bör med allsång, "nu tändas tusen juleljus", varefter vår ordförande Fredrik läste julevangeliet.

Efter det uppförde Dennis sången "tänd ett ljus" i egen version, samt flera andra vackra julsånger i väntan på Lucia.


Lucia med sina tärnor uppförde förtjänstfullt sitt fina program med såväl dikt, sång och solosång.

Därefter följde ännu musik av Dennis före julbordet serverades. Efter maten fick vi mätta och belåtna stämma in i allsången "låt mig få tända ett ljus".

Allaktivitetshusets kontaktperson gav intressant information om historien bakom huset "Loffens" och dess tillkommelse. Detta var mycket uppskattat.

Enligt NÖT:s julfesttradition presenteras fröskatten på julfesten och det gjorde Fredrik varefter Mimmi Sandström, som varit innehavare av fröskatten innevarande år, berättade om hur hon förvaltat den. Nästa års förvaltare av fröskatten blev efter lottdragning Carina Kackur.

Nu var det dags för kaffe och dessert. Sen höll Fredrik ett intressant anförande om julens snittblommor, som de senaste tio åren blivit allt populärare.

Så blev det nästa års NÖT-Almanackas tur att presenteras. Sedan 2016 har föreningen publiserat en egen  almanacka med bl.a uppgifter om föreningens program för hela året, samt påminnelser om vad som behöver göras i trädgården för varje månad. Almanackan kunde köpas på julfesten och finns till försäljning vid  Sunds trädgårdscenter och på föreningens månadsträffar.

Nu återstod ännu dragning av lotteriet, med många fina vinster, samt som sig bör julklappsutdelning.
Styrelsen fick också varsin julblomma som tack för sitt arbete det gångna året.




God Jul och Gott Nytt År tillönskas  alla!


text och bild: Carita Södö

onsdag 6 december 2023

NÖT Almanacka 2024 lanseras



NÖT-almanackan 2024 lanseras på julfesten 
och finns att köpas på Sunds Trädgårdscenter från och med lucia. Pris 10€

Ifall man önskar få den postad kan man ringa Gun på tel. 050 5328371. 
Kostnaden är då 15€.




 Text och bild: Britt-Mari Knuts

torsdag 16 november 2023

Julfest 2023, anmälan




Välkommen med på julfest, vid Loffens i Bennäs, Mjölvägen 7.
Det finns 65 platser, så anmäl dig i tid!



Text och bild: Britt-Mari Knuts

tisdag 14 november 2023

Ekologisk biodling

 

På månadsmötet 13.11.2023 fick vi bekanta oss med biodling. Föreläsare var Marc Bock från Purmo, där han driver ekologisk biodling på Marcs Gård.

Marc kommer från Luxenburg, han flyttade till Purmo 2001 och beslöt att starta biodling. Långt bort från industrier och bilvägar kan han driva ekologisk biodling. Sina första bin köpte han från Björneborg.

Marc berättade att det finns ca 20 000 olika bisorter och att det är honungsbiet som används i biodlingar. Biet hör till våra viktiga pollinerare, dit också getingar, humlor och många andra insekter hör. För att främja pollinerare och underlätta livet för dem, finns det mycket vi bör tänka på, t.ex. att inte städa så grundligt i trädgården på hösten. Insekterna lägger ägg i gamla blomstjälkar och ris. Genom att låta dem ligga, främjar vi insekternas livsmiljö och får snabbt nya pollinerare nästa växtsäsong. Binas liv och företeelser är verkligen intressanta, och de är mycket intelligenta varelser.

Ett bisamhälle består av drottningen, som grundar samhället och är den enda som lägger ägg så samhället kan överleva, arbetsbina samlar in nektar och pollen till föda och så har vi drönarna (han-bi), vars uppgift är att befrukta drottningar, drönarna dör sen bort på hösten.



I ett bisamhälle produceras inte bara honung utan också bivax, pollen och propolis. Honung är ett skyddat namn och skall bestå till 100% av honung. Smaksatt honung får inte kallas honung utan honungsprodukt. Honungens färg är beroende på från vilka växter bina samlar nektar. 

Bivax är binas byggmaterial och kan användas till t.ex. ljus. 



Bina kan flyga ca. 12 km till blommor som spanarna meddelar om med sin dans inför arbetsbina, därefter flyger alla till samma art av blomma. Under vägen till och från kupan samlar bina in pollen i pälsen från luften och sen från blomman som de pollinerar på samma gång som de söker nektar. Det kan bli mellan 30 – 40 kg pollen i en kupa under sommaren. Då kan man tänka sig vad ett pollen väger!  Bina kan göra upp till 4 milj. flygningar under en sommar och besöker ca 100 blommor/gång. För att bilda en fin jordgubbe behövs ca. 21 pollineringar i blomman, så bina får verkligen ligga i. 

Det gäller för oss att ta i beaktande bin och andra pollinerares behov i våra trädgårdar. En viktig sak är att inte slänga överbliven honung i soporna eller i komposten, där bin hittar den, utan lösa upp honungen och spola ner den i vasken. Speciellt utländsk honung kan innehålla sjukdomsalstrare, som kan smitta ner ett helt bisamhälle.
Det blev mycket att tänka på och ta till sig under denna intressanta föreläsning!

text: Ann-Britt Påvall
bild: Britt-Mari Knuts, Carita Södö

torsdag 9 november 2023

Månadsmöte 13.11-23


Välkommen på månadsträff!




Produkter från Marcs Gård finns till försäljning.

 foto: Britt-Mari Knuts

torsdag 5 oktober 2023

Månadsträff 9.10 2023



Välkommen på månadsmöte 9.10-23!
Samtidigt kan man ta med sina foton till almanackan 2024 på en minnessticka.


text och bild: Britt-Mari Knuts
 

tisdag 26 september 2023

Foton till NÖT-almanackan 2024


 Styrelsen efterlyser fotografier till nästa års NÖT-almanacka!

Du kan skicka flera foton. Sänd dem på e-post till not@nottradgardssallskap.fi eller ta med på minnessticka till nästa månadsmöte 9.10-23. 

Du kan också föra minnesstickan åt Fredrik till Sunds före 9.10

Tack på förhand!

text och bild: Carita Södö

onsdag 13 september 2023

Skördekväll 2023

 

NÖT:s skördefest 11.9.23


I år hade NÖT sin traditionella skördefest i Kållby samlingshus. I en till skördefest dukad festsal samlades ca 70 NÖTare. Vi fick bekanta oss med kvällens utställare och ta del av smakprov på chili, must, tomater och rotfrukter. Därtill fanns smakprov på vad man kan göra av höstens skörd, bl.a. marmelad, olika sylter och t.o.m. vin.


Vår ordförande Fredrik hade gjort en väldigt god morotssoppa, tillägnad moroten, som är årets grönsak.Vi fick även sallader från Fresh Servant och bröd från Jeriko gård, med supergod tzotziki    (tzatziki men med kurbits istället för gurka), som Fredrik också fixat. Fredriks dotter hade gjort äppelpaj med vaniljsås, som var perfekt till kaffet.

Yvonne Björkholm från Pensala, Yvonnes chilli delights, var en av utställarna. Hon hade med sig olika chili, tomater och paprika. Chili fanns i olika färger och former och även tomaterna fanns i olika färgskalor. Yvonne har sin odling i Pensala där hon också har en liten gårdsbutik, där hon säljer sina produkter, bl.a. Djävulssylt i 4 olika styrkor. Yvonne har ca 100 olika chiliarter och ca 400 olika tomatsorter. Frön till sina plantor får hon från hela världen av andra chiliodlare, bl.a. från Indonesien, Brasilien, Maleisia och många fler. Yvonne tipsade om att chilin är svagast vid spetsen och blir starkare närmare fröna. ”Branden” i munnen när man ätit chili kan släckas med joghurt, knäckebröd och även socker lär hjälpa.


Liselunds musteri från Soklot gav smakprov på sina olika mustsorter, äppelmust med rabarber, äppelmust med jordgubbar och vanlig äppelmust var några av deras sortiment. Musterna innehåller inga tillsatsämnen utan pastöriseras till 82 grader vilket garanterar en hållbarhet på ca. 1 år. De har även börjat tillverka äppelcider, som inte innehåller tillsatt socker. Iscider står också på deras tillverkingslista. Iscider kan endast tillverkas här opp i norr då den skall frysa utomhus. Av 1000 l must blir det ca 200 l iscider. Liselunds har också en gårdsbutik där man får köpa deras produkter.


Så fanns även ett bord med smakprov på olika tomatsorter, grönsaker och rotfrukter, bl.a. morötter i flera olika färger. Och så sedvanlig tävling förstås. Denna gång skulle deltagarna identifiera 14 olika frösorter från spannmål och andra grödor. Alla var sådana som kan odlas hos oss. Vinnaren fick välja en produkt från utställningsbordet.


Kvällen var mycket uppskattad. Det är alltid intressant och givande för oss odlarvänner att i trevligt sällskap få se och smaka på mera ovanliga produkter. Det ger oss inspiration att prova på något nytt inför kommande säsonger.


text och foto: Ann-Britt Påvall

fredag 8 september 2023

Trädgårdsförbundets föreningsträff

 


Trädgårdsförbundets ordnade föreningsträff 1-3.9 2023 i Nykarleby och Jakobstad. Från vår förening deltog flera från styrelsen i de intressanta och trevliga föreningsdagarna. 
Vi fick bekanta oss och byta idéer med nya mänskor, som delade vårt intresse för trädgård och odling.
Våra gäster var imponerade av den fina guidningen de fick på olika ställen.


Nyblivna trädgårdsförbundets ordförande Jouho Ahlberg hälsade alla välkomna, varefter alla närvarande presenterade sig för varann. Verksamhetsledare Sanne Vikström berättade att av elva medlemsföreningar fanns 6 föreningar representerade.


Svenska Trädgårdsförbundet är ju utgivare av Trädgårdsnytt och de arrangerar kurser, resor o andra evenemang med anknytning till trädgårdsbranschen. De är takorganisation för svensk och tvåspråkiga trädgårdsföreningar, 11st med totalt 2000medlemmar. Medlemsföreningarna samlar både företagare o hobbyodlare. Tidigare har statsrådet varit ryggraden i förbundets verksamhet.

 

Tankar o idéer

      -    Ökad kommunikation med föreningarna/ portal

-       Kolumn av influenser som farbror Grön, Sara Bäckmo

-       E- tidning med delar av materialet

-       Innehåll om skadegörare eller andra problem

-       Hemmaträdgårdar, hobbyodling

-       Hemma hos en odlare under ett år.

-       Förbundet arrangör för en föreläsare/ föreläsning

-       Mera material för hobbyodlare

-       Grönväxter/ grönsektorn saknas

-       Mera kommunikation mellan förbundet o styrelserna

-       Tips o råd för hobbyodlare

-       Biologisk mångfald

-       Biologisk bekämpning i hobbyodling

-       Resetips, besöksmål

-       Vinterodling

 

 Text och bild: Gun Nylund


torsdag 31 augusti 2023

Skördekväll 11.9 2023


Kom med på en trevlig kväll tillsammans med andra trädgårdsvänner!

Liselunds musteri, Yvonnes chilli delights m.fl 
deltar med smakprov och försäljning.



Text och bild: Britt-Mari Knuts

Snart dags för skördekväll 2023



Mera info kommer senare



                                   Text och bild: Britt-Mari Knuts

NÖT öppna trädgårdar Nykarleby


 

Stort tack till er som öppnade era trädgårdar för NÖT 13.8 2023.
Så härligt inspirerande och levande trädgårdar allihop. 
Tack också till alla "nötare" som deltog.

                                                          Text och bild: Carita Södö

söndag 6 augusti 2023

NÖT:s Öppna trädgårdar 13.8 - 23 i Nykarleby

 

NÖT:s Öppna trädgårdar söndag 13.8-23 kl. 13-18 denna gång i Nykarleby.
Tre trädgårdar deltar, se adresserna på bilden..

Endast för NÖT-medlemmar.
Avgift 2€/trädgård.






Tack till NÖT öppna trädgårdar 23.7 -23



Tusen tack till alla som öppnade sina trädgårdar för oss 23.7 2023.
Det var mycket värdefullt att få ta del av er otroliga kreativitet och odlarglädje.
Tack också till alla Nöt-medlemmar som deltog.


 Text och bild: Carita Södö

torsdag 22 juni 2023

Midsommarstången 2023 och historien om den

Än en gång står Midsommarstången klädd på ängen vid Aspegrens. En stor skara hade plockat blommor och mött upp för att binda buketter enligt stångmästare Fredrik Sandströms direktiv och för att hjälpa till då stången skulle resas.

Många, både stora och små hade kommit för att följa med händelse. Serveringen sköttes av kafé Heinä och nytt för i år, var musik och ringdanser ledd av Jessica Krohn. 


Det beräknas gå 40 arbetstimmar för att få stången i midsommarskick. Många undrade vad de olika detaljerna i stången står för. 

Stångmästaren Fredrik berättar: 

Historien om Midsommarstången vid Aspegrens

Tre föreningar hjälps åt med arrangemanget. NÖTs del är att klä stången. 

Stången har ursprunglig inspiration från Kimo bruk.
 
Masten med sina två bommar är inspirerad av segelfartygets mast.
Linorna med asplöv bundna i hörnställd fyrkant kallas segel.

Finska flaggan i toppen för vårt fosterland. 

Solen under flaggan för midnattssolen som ej går ner. 

Granarna i bommarnas ändor med sina späda skott är det nya spirande livet. 

De fyra kransarna är årstiderna och alltings kretslopp.

Årets blommor är arrangerade med gult och vitt bakom solen och i översta bommen. 

Mellan seglen är trädgårdens ädla blommor. Rosor,nejlikor, dahlia m.fl.

Nedre bommen har blå och lila blommor som vattenytan. 

Nedersta arrangemanget på stången är en spegling av solens gula färger.





Text: Carita Södö, Fredrik Sandström
Bild och video: Carita Södö





torsdag 15 juni 2023

Endagsresa till Terjärv - reseberättelse

 Tidigt på morgonen lördagen den 10 juni bar det iväg på NÖT:s dagsresa till Nedervetil, Terjärv, Lahnakoski Såka och Öja.  


54 entusiastiska resenärer klev på Ingsvas buss med början i Nykarleby,  vidare i Jakobstad, Sandsund och i Edsevö. Vår chaufför, Sara Ena, höll stadigt i ratten och körde, svängde och backade skickligt in på de mest spännande vägar.

 





Morgonens första resmål var Lilli Aurens trädgård i Nedervetil. Trädgården finns i en vackert belägen skogsbacke, kantad av höga och ståtliga furor. Färgskalan, rosa, ljuslila och vitt, kom vackert fram i det fina morgonljuset.  

                                                                             

                                                                             
                                                                                              Wikipedia             

Det vita i trädgården består så här års, av skogsstjärnblommor (Stellaria longifolia),
som prunkade överallt med sina sirliga spröda blomstjälkar.

 Efter en uppiggande kaffekopp vid stranden av Heimsjön på Marinas Cafe i Terjärv fortsatte färden till Österbackas Trädgård. Under en effektiv timme shoppade ivriga NÖT:are loss, och den stora bussens bagageutrymme fylldes i samma takt nästan till bräddarna.


                                                            

                                                                                                                          
Lunchen intogs i Juhlatalo Ukko Hjalmari i Terjärv, Djupsjöbacka.

Eftermiddagens program inleddes sedan hos Denice Hanssons ca 1 ha stora trädgård i Lahnakoski. Här vandrar man bland dammar, vackra installationer och små mysiga sittplatser på en plats, som ännu för ca 25 år sedan vara bara skog.  Nu prunkade här rhododendron, vattenväxter och olika mer eller mindre exotiska trädslag. 

 

                                                                                                  


                                                                                                       
Denice berättade att hon byter ut sina installationer och vackra trädgårdsrekvisita med jämna mellanrum under de olika årstiderna.  På grund av det här behöver hon stora utrymmen för lagring av grejer  mellan säsongerna, sade hon.  Vissa saker säljer hon även via sitt loppis, som fanns i anslutning av trädgården.  Saker som även i viss mån packades in i NÖT:s buss....
                                                                                                                

Följande besök var Tina Asplund trädgård,-  ”Stressfrizon” i Såka. I trädgården finns bl.a. en damm,där det simmade inhemska fiskar,  massor av fågelholkar och vackert designade insekthotell.

                                                                    

                                                                                                            

I ett av växthusen prunkade vid tidpunkten för NÖT:s besök hennes ljuvliga rosablommande Clematis.I ett annat växthus serverades kaffe med rabarberkaka.

                                                 
                                                                                                           

Sista anhalten före återfärden på kvällen var Öja.  Här har paret Lars-Johan Kackur och Anne Huhtala, -  längst ute på udden i ändan på Bodöskatavägen, anlagt en charmig havsträdgård. Här får växterna verkligen visa vad de tål, då vindarna från det öppna havet ständigt stryker över omgivningen.  Träden har klippts och hålls korta, i ”bonzai-format”, så att utsikten över havet inte växer igen.  Bland otaliga vackra större och mindre strandtenar kryper, strävar och gror här perenner av olika slag.

Här finns även en vackert inredd liten strandstuga som man kan hyra om man vill njuta av blomsterprakten en längre tid.

                                                                        
                                                             

                                                               

Efter en nästan 12 timmars resedag, bland trädgårdar och bland blomstervänner återvände alla nöjda och glada, med förhoppningsvis nya ideer till de egna trädgårdarna, och med kassen full av färgglada sommarblommor som, åtminstone hos skribenten, redan samma kväll planterades i större krukor.

 Text: Birthe Wistbacka

Foto: Ulla-Britt Kronholm, Birthe Wistbacka, Ann-Britt Påvall