onsdag 22 januari 2020

Sommarresa 2-4.8 2019



Sommarresan 2-4.8 till norra Sverige och Finland

Den här sommarresan fick mindre anmälningar än tidigare och vad det beror på är lite oklart. Vi var 32 st plus chauffören, Jurjen Smedinga från Ingsva.

Vi startade fredag morgon med att samla upp resenärerna och körde till Vasa, där Wasaline avgick kl  8.00.  Vi kom till Holmsund kl 11.30 och började köra norrut. Vi åt lunch i Burträsk vid Västerbottensosts besökcenter och fick sen en guidning där. Det fanns också ostar och andra delikatesser till salu.
Vårt nästa mål  var Triloba trädgård i Hortlax och där togs vi emot av Marianne och Bengt Wennstig. De berättade om sin underbara trädgård och vi fick gå runt i den stora trädgården. Den var otroligt lummig med många rariteter och sittplatser. Jag tror det är en av de mest sevärda trädgårdar vi besökt och vi tillbringade flera timmar där. Vi hade också möjlighet att få köpa hem växter. Vi överräckte ett THK i keramik åt värdparet. De tog inträde till trädgården, eftersom de hade den öppen också för allmänheten. Vi checkade in på Piteå stadshotell och där åt vi en gemensam middag.

Lördag morgon besökte vi Ulrika Bohmans trädgård i Piteå. Vissa av oss hade träffat henne tidigare, när hon föreläste i Vasa. Hon hade en spännande trädgård med upphöjda bänkar och hon lekte med färgerna på olika bladverk. Det är otroligt hur harmonisk en trädgård blir, med olika färger och former på bladen. Det fanns nog också en del blommande växter som klematis, dagliljor osv. Ulrika visade också upp en ”bok” där hon hade ritat upp trädgården och skrivit upp växternas namn på svenska och latin. Vi överräckte åt henne THK i keramik, men också en ovanligare daglilja, eftersom hon inte tog något inträde.
I närheten fanns Annikas handelsträdgård och ägarinnan tog emot oss och berättade historien bakom handelsträdgården. Sen fick vi shoppa loss och det var en hel del växter som  kom med i bussens bagage utrymme.
Resan fortsatte till Sveriges enda rabarberi, Alterhedens Rabarberi och där åt vi vår lunch i en ”fjällkåta” och det var otroligt mysigt. De berättade också om rabarberiet och att de ordnar guidade turer till odlingarna. Det fanns rabarber plantor till salu plus en hel del närodlade produkter.
Efter det fortsatte vi till Ulla-Britt Hällströms trädgård och där fick vi också vårt eftermiddagskaffe. Det var en trädgård i lantlig miljö, med damm, perenner och ett lusthus. De hade också ett fint grillkök och många inspirerades av detta. Här gav vi också THK och en daglilja, för att vi fick besöka trädgården.
Vi fortsatte uppåt mot Haparanda och gjorde ett stopp vid Ica Maxi för diverse inköp. Sen for vi upp till Kukkolaforsen och checkade in i deras nybyggda hotell, som var otroligt fint. Vi avnjöt också en trerätters middag i restaurangen och med utsikt över Kukkolaforsen. Vi njöt verkligen av miljön, maten och framför allt sällskapet och det gjorde det till en minnesvärd kväll. Efter middagen passade det bra att gå till sängs efter en lång och inspirerande dag.





Söndag morgon åt vi en god frukost och sen checkade vi ut, för att fortsätta vår resa på finsk mark.
Första besöket var vid Tornionlaakson Taimitarha, som kom och öppnade sin handelsträdgård för oss på söndag morgon. Det var många rariteter som fanns där och  kön var lång till kassan. Alla verkade supernöjda över sina fynd och planerade var de skulle plantera dem. Det märktes på den livliga diskussionen i bussen.
Vi fotsatte mot Brahestad och vårt lunchställe Pitojen Helmi och Helmin Pirtti. Vi åt en god lunch och fick också lyssna på två skönsjungade damer.
Efter lunchen besökte vi Rosengummans trädgård, Leila Kastelli. Hon tog emot oss och berättade om sina rosor, men tyvärr var de flesta utblommade. Hon berättade också att hon skrivit en bok om dem. Det fanns mest hitterosor i hennes trädgård och hon hade namngivit många själv. Endast någon enstaka tysk ros blommade för tillfället. Hon fick THK och en daglilja för att hon öppnade sin trädgård för oss.

Dagens sista besök var Leena Seglers trädgård i Ylivieska och där fick vi också vårt eftermiddagskaffe. Det var en trädgård på ett bostadsområde och hon hade nog utnyttjat alla kvadrat metrar. En lugn oas att koppla av i, fanns nere vid vattnet och hon berättade att det var det stället, som hon satt med sin kaffekopp och njöt av trädgården.
Det märktes nog tydligt att alla började bli trötta och ville styra kosan mot hemknutarna. Nöjda resenärer och  otroligt fina och inspirerade trädgårdar har vi fått se på denna resa.
Ett stort Tack till Er alla som var med på resan.

Barbro, reseledare för NÖT

Endagsresa 29.6.2019



Endagsresan 29.6.2019 till SydÖsterbotten

Den här endagsresan var den som lockade mest deltagare på länge. Efter ett dygn hade vi över 70 anmälningar och i bussen rymdes max 58 st. Styrelsen tog då ett beslut att fara med två bussar, ifall att det gick att få ihop programmet med program och bussar. Efter lite pysslande hit och dit, så fick vi det att fungera. Vi hade 92 st anmälningar till vår endagsresa och glädjande nog var det såna medlemmar med, som inte deltagit i våra resor tidigare.

Vi startade tidigt lördag morgon med att plocka upp resenärerna
och undertecknad hade ansvar för buss A och Fredrik för buss B.
Första trädgården Buss A for till var Anna-Lena Thesslunds trädgård i Solf. Det var en lite mindre trädgård på ett bostadsområde, men det rymdes mycket i en liten trädgård och det fanns många olika växter där. Det var använt varenda liten yta och ett orangeri rymdes också på tomten. Anna-Lena var en entusiastisk trädgårdsmänska med många planer på gång under sommaren och det märktes på henne, hur mycket hon älskade sin trädgård. Vi överräckte ett THK i keramik åt henne, för att hon öppnade sin trädgård för oss.
Buss A fortsatte till Solf Gästgiveri för förmiddagskaffe. Buss B for först till Solf Gästgiveri och sen till Anna-Lenas trädgård.

Färden fortsatte mot Wickmans plantskola och där tog Kjell emot oss och berättade om plantskolans historia. Båda bussarna var där på samma gång, men med en liten förskjutning på tiderna. Vi hade möjlighet att handla plantor och fick dem till ett rabatterat pris. Det var många buskar och träd som inhandlades och också jordgubbsplantorna var attraktiva. Kjell gav två växter för utlottning i bussarna och det var vi tacksamma över. Vi fick också smaka på vin och saft gjorda av Zilga druvor.
Efter besöket körde buss A till Linds kök för att äta sommarbuffé. Buss B for till Krister och Ann-Sofi Stenbacks trädgård. Det var Krister som de senaste åren, haft hand om trädgården. Det som var kännetecknande var att den till stor del var uppbyggd av naturstenar. Där fanns både perenner och sommarblommor. Det var verkligen en annorlunda trädgård och jag tror att vi alla var fascinerade över hur stenarna använts. De fick också ett THK i keramik.


Sen bytte vi plats och buss B for till Linds kök och Buss A till Stenbacks.

Vi fortsatte sen till Malax till Amis idé och Ateljeträdgård. Ann-Mari Svahn tog emot oss och berättade om trädgården och ateljeń. Det var en spännande trädgård med mycket olika växter och konstverk. När man gick runt, så upptäckte man igen någon spännande detalj. Var det någon växt man var intresserad av, så grävde Ann-Mari upp den och så fick man köpa den. I ateljen kunde man också köpa olika konstverk.


Sen fortsatte bussen till Åminne folkpark, där vi fick kaffe och bulla. Det var väldigt kallt och blåsigt där och vi satt i ett tält, så vistelsen blev inte så lång.
De här två sista ställen växlade vi också om med bussarna.

Det fungerade riktigt smidigt fast vi var två bussar och på det här sättet blev det inte heller för fullt i de olika trädgårdarna.

Vi kom hem vid 19.30 tiden efter en händelserik och givande dag.

Tack till Er som var med på vår endagsresa och som gjorde det till en trevlig och gemytlig trädgårdsdag.


Barbro H.

fredag 17 januari 2020

'Odla där du är' Johannes "Farbror Grön" Wätterbäck, Arbis Jakobstad


4 Mars (från kl. 17.30) 18.20-20.30 i Campus Allegro - Schaumansalen


Du behöver inte ha en stor trädgård för att kunna odla! I föreläsningen Odla där du är berättar han hur du enkelt kan odla goda grönsaker i dina fönster, på din balkong, takterrass, pallkrage, växthus eller friland. Johannes ”Farbror Grön” varvar praktiska odlingstips med sortrekommendationer och gröna recept.
Farbror Grön vill dela med sig av gröna kunskaper och kretsloppstänkande. Farbror Grön odlar, tar hand om grödorna i läcker matlagningskost, överblivet avfall komposteras och blir mullrik jord till kommande odlingar.

När Farbror Grön satte igång på allvar att odla egen mat fanns det ingen hejd, säger Johannes själv. Vi ville testa olika växter, odlingsmetoder och odlingsplatser. Nu har vi odlingar såväl på landet som i staden, vi har odling i källare, men även på takterrass. Utomhusodling kombineras också med inomhusodling. I och med allt testande har vi kommit fram till många slutsatser. Några av dessa har blivit fasta konstateranden, medan andra leder oss vidare framåt genom mer experimenterande.
Farbror Grön driver både ett instagramkonto och ett facebook-konto samt inpirerar tusentals hemmaodlare. Läs mera om Farbror Grön på http://farbrorgron.se  
Farbror Grön har givit ut tre böcker. Böckerna finns att köpa och få signerade under kvällen. Dessutom bjuder Farbror Grön oss på smakprov från sin trädgård. Det blir chilidipp baserad på takodlad chili som Johannes fermenterat till sås.

Böckerna har fått bl. a följande utmärkelser och nomineringar: nominerad till Årets Trädgårdsbok 2015 av Gartner-Sällskapet, Årets Köksträdgårdsbok 2015 av Måltidsakademin, Best Cookbook Illustrations in Sweden av Gourmand world cookbook awards 2015.

Farbror Grön har precis nu även kommit ut med sin senaste bok: Flera fingrar gröna: 36 växter att odla i din trädgård.

Är du medlem i Norra Österbottens Trädgårdssällskap så är priset endast 20 euro. Betalning på plats. Trädgårdssällskap betalar då 5 euro för dig.

Vi bjuder på kaffe/te och tilltugg från kl. 17.30. 

Använd "Köp biljett" på arbis.jakobstad.fi och du får bekräftelse på bokade platser på SMS. Biljetten är inte fysisk, utan kommer som ett sms och betalas på plats med kontanter eller bankkort. Eller anmäl via telefon 06 7863264
Du kan avboka din biljett ännu tre dagar innan Onsdags Eventet. Om du inte avbokar eller inte kommer på Eventet, så fakturerar vi dig hela beloppet.

Välkommen!



torsdag 16 januari 2020

Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan och Piha & Puutarha på Åbo Mässcentrum

 

NÖT ordnar tillsammans med INGSVA Mässresa till två mässor samma veckoslut 27.3-29.3 2020


'BLOMSTERTID. DEN KOMMER'


I takt med att vintern rasar växer hoppet om en ljus framtid. Det sprätter och knäpper i mark och grenar. Livet vänder tillbaka. Allt som en gång dött kommer sakta tillbaka, lite starkare, lite vackrare. Nu börjar förberedelsen inför ankomsten. Inget lämnas åt slumpen. Vi rensar och krattar för att få en så bra start som möjligt. Vi vet vad som väntas men blir lika överraskade varje gång. Samma visa år efter år.
Årets tema:  Blomstertid. Den kommer.

Välkommen med och låt dig inspireras. På Stockholmsmässan finns 350 - 400 utställare och på de olika öppna föredragen får man lyssna till experter och kända trädgårdsprofiler. En heldag fylld av aktuella trender inom trädgård. På hemresan besöker vi mässan i Åbo som erbjuder vårupplevelser och många nyttiga tips inför den kommande trädgårdssäsongen.

1) Fredag 27.3: Österbotten-Helsingfors
Bussen startar vid behov i Karleby och kör via Jakobstad, Vasa och till Närpes. Anslutningsbuss startar från Petalax, Strömbäck park och kör längs Strandvägen till TB Strandhovet i Närpes. Vi fortsätter mot Helsingfors och M/S Gabriella avgår kl. 17:15. Vi inkvarterar oss i B4-hytter. Möjligt att boka buffémiddag på båten (tilläggskostnad). Kvällen fri att ta del av båtens program


2) Lördag 28.3: Stockholm

Sjöfrukosten serveras från kl. 07:00 (svensk tid). Vi anländer till
Stockholm kl. 10:00 och kör direkt ut till mässan i Älvsjö. Nu har vi
många timmar på oss att njuta av allt som erbjuds. Avfärd från
mässan ca kl. 18:00. Bussen kör till båten. M/S Amorella avgår
kl. 20:00 och vi inkvarterar oss i B4-hytter. Möjligt att boka
buffémiddag på båten (tilläggskostnad). Kvällen fri ombord.


3) Söndag 29.3: Åbo-Österbotten

Ankomst till Åbo kl. 07:35. Efter att alla samlats i bussen åker vi in till centrum av Åbo och äter en riklig hotellfrukost för att få energi för ännu några timmar trädgård. Mässan öppnar kl. 10:00 och hemfärden startar kl. 13:30. Fulltankade med nya idéer för våra trädgårdar och odlingar styr vi färden hemåt med lämpliga pauser längs med vägen. Hemma till kvällen.

Resedatum:                   27-29.3 2020, fredag-söndag, 3 dagar


Resans pris:                   260 €/person (NÖT medlem)    ( normal pris 280€ / pers. )
Enkelhyttstillägg:             80 €

I priset ingår:
·         Bussresa i turistbuss enligt programmet
·         Båtresa Helsingfors-Stockholm-Åbo inkl. hyttplats
i delad 2-personers hytt
·         Sjöfrukost lördag 28.3
·         Inträde till Nordiska Trädgårdar
·         Hotellfrukost i Åbo 29.3
·         Inträde till Piha & Puutarha
·         Chaufför (+ reseledare om stor grupp)

I priset ingår inte:
·         Reseförsäkring och annulleringsskydd
·         Övriga måltider
-       buffémiddag utresa 35,-
-       buffémiddag hemresa 32,-

Vi förbehåller oss rätten till ändringar i resans program eller pris. OBS! Fotoförsett ID bör tas med på alla resor utomlands – pass rekommenderas. 



Bindande anmälan till Barbro H. 050 5274129

OBS! Sista anmälningsdag 26.2

Januari månadsmöte


Måndag 20.1 kl.18.30 samlas vi vid Hötorgcenter för årets första månadsmöte.
Temat: Groddar & Underlätta övervintringen för vintergröna växter, Fredrik Sandström
Almanackan 2020 finns med också de förhandsbeställda. Sedvanligt lotter.
Välkommen!