fredag 26 januari 2018

Odla tomater från frö

Snart är vi redan inne i februari och det börjar klia i fingrarna. Vi bläddrar tätt bland fröpåsarna och funderar vad vi ska börja med. Jag har fått flera frågor om tomatsådd, så därför ska jag nu försöka skriva ett inlägg steg-för-steg hur du kan lyckas med uppdrivningen av egna plantor.

Men håll ut ännu, det är bättre att vänta till mars med tomatsådden här i vår nejd.
Chili brukar ta lite längre tid på sig, så de kan man börja på med en bit in i februari.

1. Såjord
Jag brukar använda en såjord när jag sår mina tomater. I handeln finns lite olika varianter, men jag gillar bäst Kekkiläs gula säck (för yrkesodlare) som heter "kylvöseos" alltså en såjordsblandning. De går att få tag i ifall man besöker en trädgårdshandel med brett sortiment, exempelvis Sunds Trädgård har dem.
Såjorden är svagt gödslad, vilket är en fördel för att inte bränna de små rötterna när fröet gror.


Chili och paprika sådd täckt med vermikulit på bilden, men tekniken är den samma. Tomaterna sår jag först i mars dock.

2. Sådd
Jag brukar bredså mina tomater i ett plastbrette, för att senare skola om till enskilda krukor. när du sått fröna och strött på en yta jord så är det en fördel att strö på vermikulit. Vermikulit hjälper att hålla fukten och hindrar mögelbildning och bakterier i jorden. Jag använder oftast en drivlåda med lock för att de ska hålla fuktigheten bättre. Det är viktigt att fröna inte torkar ut när de ska gro. Om ett frö torkar precis då grodden börjat utvecklas så kan fröet mista sin grobarhet och du hamnar att så om.

Tomaten är ganska snabb att gro, oftast redan inom en vecka.
Så fort de kommer upp så behövs mycket ljus, helst växtbelysning! Dock max 18h/dygn. Annars är det en risk att de blir väldigt långa och rangliga. Viktigt är att inte vattna för mycket, då kan de drabbas av "damping off" (groddbrandsjuka), men att inte heller låta dem stå torrt när de har små och späda rötter. Därför är det bäst att låta sådderna suga upp tempererat bevattningsvatten genom sålådans hål i bottnet, underbevattning.



3. Omskolning
Vid omskolning behöver du ha en jord som är lite mera gödslad. Här brukar jag också använda Kekkiläs gula säck, men en som heter "taimiseos", alltså en blandning av plantjord. Men det finns ju olika i handeln, så gå till din trädgårdsbutik och se vilken de rekommenderar.

Efter att tomaterna grott kommer först två "hjärtblad" som sedan följs av två "karaktärsblad". Det är då du kan börja tänka på omskolning. Ifall dina plantor har lång stjälk innan första bladparet (som på bilden ovan) så kan de planteras djupare vid omskolning, så att groddbladparet kommer vid jordytan. Plantorna blir då mycket kraftigare och nya rötter bildas på den nersänkta stjälken.

Jag brukar ibland använda perlit (ett vulkaniskt material) i min jord för att få den luftigare för rotsystemet.


Häll upp lite jord i en behållare och vattna.
Blanda om och gör ett "kläm-test" för att se om jorden är passligt fuktig. Kläm en näve jord, orkar du pressa ut några droppar vatten är det lagom, det får inte rinna vatten, då är jorden för blöt. Fyll en kruka med jord och gör ett hål i mitten för plantan. Var försiktig med rötterna, jag brukar använda en pinne som hjälpmedel när de små plantorna lyfts upp. Tryck försiktigt till jorden så att den inte är för porös, men den får inte packas. Strö på vemikulit (lite mer än på bilden nedan). Vermikuliten reflekterar även ljus till plantan, istället för den mörka jordytan som suger ljus.


Plantorna kommer nu att ta upp mycket mera utrymme än tidigare.
Nu är det även viktigt att ha tillräckligt med ljus och helst en plats som inte är för varm. Driver man upp inne i hemmet är problemet oftast att platsen är för varm och mörk, vilket ger klena plantor. Ju varmare man har destu mera ljus kräver plantorna.

Här finns en film som jag gjorde på 2016. Här visar jag hur jag går tillväga vid omskolning av tomater som blivit bredsådda, men även sådana som drivits upp i torvpluggar.
I filmen använder jag krukstorlek 9x9x10, men man kan ta en mindre storlek och sedan skola om en gång till när de växt till sig. För stor kruka, sålänge rotsystemet är litet, kan göra att jorden hålls för blöt, eftersom det blir svårare att hålla passligt fuktigt med en upptorkning mellan bevattningarna.



4. Gödsel
Då plantorna börjat rota sig efter omskolningen kan man börja gödselvattna. Det finns många olika gödsel att använda. Mängden gödsel varierar också beroende på fabrikat. Så läs på förpackningen!
Det finns både pulver, granulat, flytande och gödselpinnar.
Jag föredrar flytande, det är så enkelt att blanda i vattenkannan och vattna ut. På flaskorna brukar det stå hur många ml gödsel/liter vatten och hur långt den lösningen ska räcka.
Själv har jag testat både Neudorff´s och Kekkilä´s ekologiska gödsel för tomater. Tyckte om dem båda.


5. Utplantering
Utplanteringen sker först när frostrisken är över. Odlar du i växthus kan man ta ut plantorna lite tidigare än om man odlar på friland. Det kan dock vara bra att ha en frostvakt eller att skydda plantorna ifall det plötsligt blir kallare.

Glöm inte att avhärda plantorna!
När det börjar närma sig utplantering är det dags att ställa ut sina plantor en stund om dagen för att de ska vänja sig med temperaturen, UVstrålningen och vinden (ifall odling på friland). De bör stå skyddat, annars förstör vinden bladen och de blir köldskadade. Ska du odla i växthus kan du ställa ut dem dit istället. Det är till fördel att avhärda dem åtminstone i en veckas tid.
Har man ett kallt uterum eller hall så kan man börja med att avhärda dem där innan de ställs ut för avhärdning.

Lycka till!

Jag har odlat mina tomater i pallkragar och i krukor, eftersom jag inte har något växthus. Då väljer jag sorter som är anpassade för frilandsodling.


/Kristine Vesterlund

Inlägget lånat från min egen blogg Drömgården

tisdag 23 januari 2018

Årets första månadsmöte

Det är måndag och vi har fått ta del av årets första månadsmöte på Hötorgscentret i Jakobstad.

Vi drar igång året med ett stort hopp ända till grönskan.
Gästföreläsare Owe Salmela var med och berättade om "Trädgården på Strömsö".

Owe är en naturlig och intressant föreläsare som välkomnades glatt att våra medlemmar. Vi var nästan salen full (ca 70 pers) som satt och lyssnade, inspirerades och tittade på vackra bilder. På Strömsö vill man även inspirera tittarna med nya ideér, gärna förmånliga, återbruk osv.


Vi fick kika in bakom kulisserna hur tv-programmet är uppbyggt och hur de jobbar. Programmet sändes i 8 delar med olika teman.
2013 började programmet planeras, filmades 2014 och gick på tv 2015.

Det lille Danske havehus
  • Trädgård på Strömsös breddgrader
  • Nyttoväxter
  • Ekologisk odling
  • Från bar mark till skörd
  • Något för en och var
  • Urban odling
  • Hög feelgood faktor
  • Trädgård-konst-superfood-repo/spjutkunskap

OBS!
Bilderna är fotograferade från projektorduken och är därför väldigt oskarpa.
Men det ger er en inblick i vad han berättade om iallafall.

Vi fick höra om Nyckelhålsträdgård - Keyholegarden.
En odlingsteknik som baserar sig på en typ av kompost som blivit inbyggd och senare används som odlingsbädd. Tekniken har Afrikanskt ursprung. Växterna trivdes och frodades något helt otroligt och pumporna blev enorma. Deras Nyckelhålsträdgård byggdes upp av björkved för att även estetiskt se snygg ut, men kan göras av nästan vilket material som helst. Plåt är kallt material och ved är varmt, men ved är inte det hållbaraste på långsikt.


Potagere - Köksträdgården
Stor tyngd på det estetiska, färg och form. Blommor blandat med grönsaker och grönkål som häck. Han pratade om färgernas inverkan på vårt psykiska välmående och hur man kan påverka färgerna på tallriken genom att variera färgen på grönsakerna.
Året det spelades in hade en kall och torr vår. Det var överlag mycket ohyra under säsongen, vilket gav dem lite extra arbete, men annars lyckades allting väldigt bra.


Odling i gamla däck
De gjorde forskning innan för att ta reda på hur det i praktiken skulle fungera med ätliga växter i gamla bil-/traktordäck. Det finns två synpunker här. En del säger att oljan som finns i nya däck försvinner när de blir gamla och hårda, andra påstår att de är giftiga, nya som gamla. På Strömsö klädde de in däcken med plast innan de fylldes med jord.
Däckens positiva egenskaper är att de är svarta och blir varma i solen, de är relativt mjuka att luta knäna på vid skötsel och så blir odlingen upphöjd en bit från marken.



Bärodling
De testade även att odla i oljefat. För att få bort oljan brände de ur dem. Faten där hjortron odlades borrade de mindre dräneringshål i, eftersom de vill ha lite fuktigare. Största utmaningen är när höstens nederbörd gjort jorden blöt i tunnorna och sedan kommer vintern och jorden fryser. Det är risk att en del växter inte övervintrar då. De testade att använda frostduken som skydd när hösten bjöd på regn. Det fungerade bra och jordgubbar, tranbär, hjortron och hallon övervintrade och kom tillbaka till våren. Året efter blev det inte täckt, då frös en stor del bort.


Örtagård
Örtagården byggdes upp av vide som skulle föreställa fyra båtar som möter varandra (sådär typiskt österbottniskt). Runtom användes bildäcken även här. "Båtarna" var fyllda av örter av olika slag, både ettåringar och fleråriga örter. Varje år planteras nya här för att ersätta ettåringarna. Här var Alexandra med mera. Hon visade upp hur man använder örter mm för både utvärtes- och invärtesbruk.
Det finns stort utbud örter vilket kan ge en riktigt vacker och dekorativ örtagård.


Entré , Krukodling
Här fanns många funderingar, men inspirationen kom från Owes utlandsresor där han sett alla de färggranna krukor som stuckit ut. Plåt, konservburkar, gamla duschar och återbruk målade i klara färger blev grunden. En variation av sommarblommor som välkomnade in i köksträdgården med färgsprakande glädje.
Något att tänka på i en krukodling är övervintringen.
En del krukor kan stjälpas omkull och täckas in med exempelvis halm och frostduk. De som är för tunga för att stjälpa kan man försöka täcka in och skydda på hösten från regnet. Det är den tunga, täta och blöta jorden som är största orsaken till att växterna fryser bort.



Skråttarnas Manhattan
Vi ska inte städa våra trädgårdar för bra på hösten.
De ville ta upp ämnet "insekthotell" i ett program, överlevnaden av våra nyttoinsekter. I programmet gjorde de pålar av grövre grenar från skogen och innanför fyllde de med ris mm, sådant material som annars körs till avstjälpningsplatsen. Han rekommenderade att låta ett hörn i trädgården vara lite mer ostädat, låta en trädstam ligga eller liknande för att skapa en bättre mångfald av nyttoinsekter i trädgården.


Solrosberså - blomsteräng
Det som inte kändes genom tv-rutan var att det drog nordanvind genom bersån. De hade tagit ner träd för att få en utsikt ner till vattnet och  hamnen, men det gjorde att vindskyddet försvann. Det var dock väldigt vackert, speciellt i augusti.


Trädgårdshuset
Här testades lite olika sorter och udda grejer. Exempelvis Sikkimgurka och djungelgurka. Djungelgurkan var väldigt sirlig och dekorativ. Den växte in överrallt och gav vackra och goda gurkor som kan användas både färska och inlagda. Där odlades olika varianter av tomater, miniaubergine mm.
Trädgårdshuset är inte byggt som ett växthus, så ventilationen fungerar inte som ett vanligt växthus, men det blev ändå lyckat.


Tack Owe för en inspirerande föreläsning!


--------      --------      --------      --------

Vi vill ännu påminna om årsmötet måndagen den 19.2.2018 kl.18.30 på Hötorgscentret.
Vi bjudet på kaffe och tårta.
Välkomna!

/Kristine Vesterlund


söndag 21 januari 2018

Kurs i vintersådd

Ifjol, på mars månadsmöte, berättade Kristine Vesterlund om kallsådd/vintersådd på friland. Vintersådd var ett odlingssätt som var helt ny för många av åhörarna. Nu har ni tillfälle att gå en kvällskurs med Kristine om just vintersådd. Kursen ordnas av Sunds, nu inkommande torsdag, 25.01.2018 kl 19.00.

Kursen kostar 10€ (inklusive kaffe och dopp). Så kom och ta en fika vid Sunds och lyssna på hur du kan förlänga din odlingssäsong. Anmälnings uppgifter och info om kursen, finns på Sunds websida, här, eller klick på bilden nedan. Vi ses på torsdag vid Sunds!



Månadsmöten:
En påminnelse även om morgondagens, (22.1.2018 kl 18.30) intressanta föreläsning på årets första månadsmöte vid Hötorgscentret. Owe Salmela berättar om trädgården på Strömsö och visar bilder. Missa inte det! Kom ihåg att det hör till att betala en slant, även om du inte dricker kaffe. Summan vi samlar in går till hyran för Hötorgscentret.

Resor:
Det finns ännu platser kvar på föreningens resa till Nordiska trädgårdar i Stockholm 24-26.3.2018. Info om resan finns här

\Nina Gustafsson

fredag 5 januari 2018

Kommande händelser

Så har vi stigit över till år 2018. Få se hur detta år kommer att se ut? För föreningens del fortsätter vi i samma aktiva anda som tidigare.
Ni som köpt våran årsalmanacka kan redan se programmet för hela året, och därmed boka de dagarna så att ni inte går miste om något roligt och intressant.
Ni som inte har almanackan kan köpa den på våra månadsmöten eller besöka Sunds Trädgård, Petterssons Trädgård eller Lindell Flowers för att skaffa ett eget exemplar. Almanackan kostar endast 10€.

Vi startar med årets första månadsmöte måndagen den 22.1 kl.18.30 på Hötorgscentret i Jakobstad.
När man anländer kan man först gå via serveringen och ta sig en kopp kaffe/te och fixa en smörgås.
Senare cirkulerar även lotteriet. Det är 1€/lott och man är välkommen att ta med lotterivinst ifall man vill.
Kom ihåg att ha lite slantar i fickan.

Viktigt!
Vid serveringen finns en skål dit man får lägga 4€. Där ingår fikat och hyran för att vi får använda matsalen på centret. Summan är alltså inte bara för att man tar sig en fika. Vill man inte ta något att dricka eller äta så kan man slänga en mindre slant, så att centret åtminstone får för hyran.

Årets första månadsmöte inleder vi med en gästföreläsare.

Vi ska få lyssna på Owe Salmela som berättar om trädgården på Strömsö och visar bilder.
Det kommer säkert bli riktigt intressant, vi är ju alla förtjusta i det tv-programmet!

Bilder lånade av Yle

Ett annat viktigt datum är årsmötet den 19.2.
Vi är även då på hötorgscentret.

Så småningom kommer fliken "möten & program" också att uppdateras, men är under arbete för tillfället.

/Kristine