lördag 16 juli 2016

Öppna trädgårdar i Nykarleby

På tisdag kväll samlades ett stort gäng NÖTare på torget. I hällregnet delade vi upp oss i fyra grupper och begav oss sedan iväg på trädgårdsrunda. Indelningen hade vi för att få ett roterande system med mindre grupper till de fyra trädgårdarna, för att det inte skulle bli för fullt. Vi uppskattades till ca 70-75 medlemmar som deltog den kvällen.

  1. Hos Strang

Här kom vi verkligen in på en snygg ock välskött gård. Gräsmattan var grön, jämn och smekte sig runt alla stenar och rabatter. Det var kantskuret och ogräsfritt. Det fanns massor att se och jag tror att de flesta blev riktigt imponerade! Utsikten över ån var också en fröjd för ögat. Deras tomt sträcker sig över grusvägen och ända ner till ån. även där fanns det grön och fin gräsmatta, uteplats och en stor badbrygga. Med en sådan gård behöver man ingen villa. Det var lite synd att regnet öste ner, men det gick riktigt bra ändå!




2. Hos Nässlin

Redan när man kom körande på gatan så visste man direkt vilken gård som var Nässlins. Bakom staketet var en explosion av stora och vackra vallmon i flera färger! En böjlig gräsmatta ledde oss runt i trädgården där det alltid fanna rabatter eller grönsaksodling på båda sidorna. En hel del att utforska och fascineras av helt enkelt! Trädgården var romantisk och avslappnad.




3. Hos Neuman

I Sandras livfulla trädgård är det både växtliv, barnafötter och höns. Trädgården ligger alldeles under vattentornet. Mellan huset och uthuset har de tagit bort all gräsmatta och gjort en park. Här har hon blandat prydnadsväxter och nyttoväxter i flera rabatter med gångar emellan. Uteplatsen är inbjudande och mysig. På sidan har de gräs kvar för barnen att leka på. Bakom uthuset är hönshagen och en stor köksträdgård. Sandra har experimenterat en hel del när det kommer till grönsaksodling både i odlingsbäddar, kallbänkar, varmbänkar och vintersådd.




4. Hos Palm

Ett stenkast längre fram hittar vi den fjärde trädgården som besöktes i tisdags. Den här trädgården var ordentligt tillväxt med enorma äppelträd, havtornsodling och en jättestor schersmin som fick många att tappa hakan. Innergården var mysig och indelad i rum. Framför det idylliska uthuset fanns en uteplats och när man gick runt hörnet kunde man följa en smal och trevlig gång runt hela uthuset och passera bär och grönsaksodling.





Kan konstatera att Nykarleby levererade! Fantastiska trädgårdar! Alla fyra var helt olik varandra, men alla så fina på sitt eget sätt. Det är intressant hur man upplever trädgårdarna på olika sätt, olika sinnen som triggas. Riktigt roligt att de alla var just så olika som de var! Även om vi hade regnet med oss stor del av kvällen så upplevde jag att stämningen var på topp, alla var glada och nyfikna på trädgårdarna.

Stort tack till alla fyra trädgårdarna som öppnade sina portar för oss i tisdags! Vi är så tacksamma och inspirerade!


Vill ni se mera bilder från alla fyra trädgårdar så finns de även på min (Kristine) privata blogg Drömgården. Strang hittar ni HÄR, Nässlin hittar ni HÄR, Nauman hittar ni HÄR och Palm hittar ni HÄR. Det är bara att klicka på dem om ni vill ta en närmare titt.

Nästa gång vi samlar ihop oss och åker iväg för att titta på hemträdgårdar är den 22:a augusti. Då är Det Katternö och Esse som är färdmålen!

Ha en fortsatt trevlig trädgårdssommar!

/Kristine

fredag 8 juli 2016

Reseberättelse - Vasa 2.7

Dagsutfärd till Sundom och Vasa 02.07.2016


Vi startade tidigt på lördag morgon, redan kl 7.00 från Sale i Bennäs. Sen plockade vi upp trädgårdsentusiaster i Jakobstad, Nykarleby, Ytterjeppo och i Jussila. Vi var 44 stycken plus chauffören, som styrde kosan mot Vasa. Chauffören hette Thomas Lindén och körde för bussbolaget Ekmans bussar.



Vid strax före kl 9.00 anlände vi till Sundom, Kovik där Marita Risku och Lars-Ole Barkar har sin trädgård. De berättade historien om sin trädgård och beklagade också, att så mycket dött i vinter. De hade inte egentligen ersatt något ännu, utan väntade att det kanske skulle komma upp något. Främst var det perenner och storblommiga klematis som tagit stryk i vinter och man märkte att det fanns tomma spaljeér i trädgården. De sa att vi fick strosa runt på egen hand och fråga, om det var något vi funderade över. Det var regntunga skyar, men det kom inget ur dem under tiden vi gick runt i trädgården. Vi förundrades över den blomprakt som fanns där och alla fastnade nog för de vackra blåa och vita bergsvallmon , som blommade för fullt. Där fanns nog också ovanliga klematissorter som blommade, typ Red Robin och en gul som hette Love Child som klättrade på armeringsjärnen. Många fotograferade ivrigt och frågade värdparet vad det var de hittat i deras trädgård och om det fanns plantor till salu av just den sorten. En del tog en kaffepaus emellan och njöt av de goda hembakta blåbärsmuffinsen som Marita bjöd på.
Sen blev det full fart till plantförsäljningen deras och ivriga händer försökte få tag i de rariteter de sett i trädgården.

Vi fortsatte sen till Vasa stads rospark och gick runt där och tittade på deras rosor. Vi kunde konstatera att de också drabbats av den hårda vintern och ca hälften av deras rosor hade dött. Det var många som sa att de inte vetat om den här parken och sa att de på egen hand skulle besöka den senare.

Efter det for vi till Seniorcentret, där vi fick avnjuta en god lunch

Föreläsningen med Magnar Aspaker började kl 13.00 med att Sven-Erik Nygren från Vasaföreningen hälsade välkommen och sen gav han ordet till Magnar, som inlede sin föreläsning med att sjunga Uti i vår hage på svenska. Han fick en jätte applåd som tack för den fina sången. Han visade bilder på olika alpväxter och berättade om var de härstammade ifrån och hur länge det tog från frö tills de spirade. Det var otroligt intressant och man märkte vilken kunnig man, man hade framför sig. Han pratade en norska, som påminde lite om Närpesiska, så man förstod nog det mesta han sa. Han hade också gett ut en bok om alpina växter, så de som ville hade möjlighet att köpa den.

Efter föreläsningen hade vi också möjlighet att köpa plantor och Vasaföreningen hade kaffe och bulla till salu, för de som ville ha eftermiddagskaffe.

Vi började söka oss hemåt och bussen var tillbaka i våra trakter 16-16.30 tiden och alla hade då ännu möjlighet att få sina nya införskaffade plantor i jorden under kvällen (om man ville) eller så kunde man bara sitta och njuta av en vacker lördagskväll.



/Barbro

onsdag 6 juli 2016

Påkommande i sommar och höst

Sommarens och höstens kommande program


Besök i hemträdgårdar i Nykarleby tisdag 12.7 kl.17.45.


Samling på Nykarleby torg kl.17.45. Vi delas in i fyra grupper och åker runt till trädgårdarna turvist. Kl.18 åker vi iväg från torget till trädgårdarna. Vi har 45 minuter per trädgård och besöker dem enligt ett roterande schema. Vi beräknar att avsluta trädgårdsrundan runt kl.21. Trädgårdarna vi besöker är Nässlin, Neuman, Palm och Strang.

Besök i hemträdgårdar i Katternö och Esse 22.8.


I augusti besöker vi två trädgårdar till. Det blir hos Määttä i Katternö och Dahlstrand i Esse. Närmare om tider senare. Samåk gärna för att minska parkeringsproblem.
(Observera att datum har ändrat pga programkrock!)

Besök på Blomqvist plantskola 12.9


Höstens första månadsmöte blir på Blomqvist plantskola i Lepplax. Leif berättar om bär mm och vi får gå runt och titta/shoppa.

Månadsmötena på Hötorgscentret drar igång igen fr. 10.10


Föreläsare och ämne meddelas senare.

Föreningens månadskalender 2017


Nu är det dags att gå igenom era bilder som tagits under det senaste året. Vi samlar in bilder till nästa års kalender redan nu, så det är bara att skicka på föreningens mailadress blomster.jakobstad@gmail.com
Vi går igenom alla bilder och väljer ut flera bilder för varje kalendermånad. Denna gång kommer även växtnamn att synas och fotografens namn. Skriv gärna i mailet vilken växt som syns på bilden ifall det är en närbild på en enskilld växt. Vi har inte satt ut någon deadline ännu, men bilderna får helst vara inskickade före september.

Det var lite av programmet som är påkommande i när framtid. Vi ses!

/Kitty