Föreläsningen äger rum i Sursik skola auditoriet den 11.2 kl 19.00 - 21.00. Kostar 17€ men säg vid anmälningen att du är NÖT medlem så subventionerar föreningen en del.
Tänkte med detsamma upplysa om att årets perenn är vit skogsaster. Den vita skogsastern, Aster divaricus, är en unik skönhet! Som ingen annan perenn med höjd, blommar den sensommar och höst t.o.m. i det svåraste läget, torr skugga. Med sina moln av små strålblommor mot mörkgröna blad, på svarta sicksackande stammar, fyller den ut den plats den får i rabatt, kruka eller woodland, i de flesta jordar i hela landet. Den är också värdefull som snittblomma!
Årets grönsak är lök! I Finland är det Puutarhaliitto ry och Kotimaiset Kasvikset som väljer årets grönsak. Det har man gjort sen år 1967.
Det vanligaste sättet att odla matlök, till exempel gul lök, Allium cepa, Gullök-gruppen, är att sätta små sättlökar på våren. De kan planteras när jorden är minst 10 grader varm och har rett sig. Det finns också frö till matlök att köpa, men dessa hinner sällan bilda särskilt stora lökar under en säsong hos oss.
Bra jord att odla lök i
Jorden som du odlar matlöken i ska vara mullrik och väldränerad. Du kan förbereda jorden genom att gräva den till ca 50 centimeters djup och rensa bort allt ogräs. Blanda de översta 15-20 centimetrarna med välbrunnen kompost.
Att sätta sättlökarna
Sätt sättlökarna minst 5 centimeter från varandra och så att toppen av löken syns ovan jord. Tryck till jorden så att sättlökarna står stadigt.
Vatten och näring
Vattna vid behov, lök vill gärna ha rejält med vatten så att de inte blir bittra i smaken. Det är bättre att vattna lite och mer ofta istället för mycket men sällan. Vattna även regelbundet med flytande grönsaksnäring under sommaren.
När är lökarna klara att skörda?
För sommarbruk kan du skörda matlök allt eftersom medan blasten fortfarande är grön. Sådana lökar bör dock användas ganska omgående, de tål inte lagring.
För lagring ska lökarna stå kvar tills blasten börjar vissna ned. Skörda när det är varmt och torrt väder och låt lökarna ligga kvar på jorden i solen och torka ett tag.
Dehär uppgifterna om löken är från sidan Odla Nu.
Såhär för denna gång! Bläddra nu vidare i katalogerna så ses vi på årsmötet den 16.2.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar